V Starej Ľubovni začínajú vianočné trhy, požehnajú na nich betlehem

16.12.2022 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 16. decembra (TASR) - V Starej Ľubovni v piatok začínajú tradičné vianočné trhy, potrvajú do soboty 17. decembra a prvýkrát sa konajú v historickom centre, na Námestí sv. Mikuláša. Informovala o tom vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová s tým, že návštevníci na trhoch nájdu všetko, čo by nemalo chýbať na sviatočnom stole, dokonca i dekorácie z dielní zručných remeselníkov.

"V piatok večer pri Kostole sv. Mikuláša, ktorý nedávno prešiel kompletnou rekonštrukciou, požehnajú nový betlehem. Jeho autorom je domáci majster rezbár Kamil Frank, ktorý ho väčšinou opracovával ručne. Výrobu dreveného betlehemu podporil z rozpočtu Prešovský kraj. Je vyrezaný zo smreku, ktorý vyrástol v domácich lesoch," priblížila Kollárová. Upozornila, že autor ho tvoril približne pol roka, je vysoký 185 centimetrov a široký 175 centimetrov.

Kollárová dodala, že pripravený je aj bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavia domáci umelci, ale aj speváci Maroš Bango, Veronika Rabada či zoskupenie Srdcovka Janka Jendrichovského. "Najmladší návštevníci sa môžu tešiť na Dorotku z Fidorkova a divadlo Cilililng či na fotografovanie v koči s anjelmi," dodala vedúca odboru. Mesto pripravilo aj dve vianočné výstavy, v mestskej pasáži vystavujú svoje diela žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Jána Melkoviča a v Galérii Provinčný dom žiaci Súkromnej ZUŠ ARTÍK.

V súvislosti s konaním trhov upozorňuje samospráva na zmenu dopravy, polovica Námestia sv. Mikuláša i Levočská ulica pred centrom Kocka a Duklou budú uzavreté. Obchádzkové trasy budú vyznačené.
 

Vyberte región